Virtuele wandeling poppenhuis

Het prachtige pronkpoppenhuis van Petronella Oortman was tot op heden alleen te bezichtigen op de tweede verdieping van het Rijksmuseum in een glazen vitrine. Maar nu kun je overal op de wereld het poppenhuis bezoeken op het web. En niet zomaar bezoeken, je kunt er daadwerkelijk doorheen lopen. Nog nooit kon het grote publiek de minuscule en verfijnde details van het poppenhuis zo gemakkelijk bekijken. Het is zelfs mogelijk om op plekken te komen die nooit zichtbaar waren voor het publiek, zoals de kelder onder het poppenhuis.

Tijdens mijn werk bij het Rijkslab(innovatielab van het Rijksmuseum) kreeg ik de opdracht om te kijken of er middels technologie mogelijk was om de poppenhuizen van de Rijksmuseum collectie van veel dichterbij te ervaren. De 360 graden fotografie bood de perfecte oplossing om de prachtig gedetailleerde kamers te bekijken vanuit het perspectief alsof je er daadwerkelijk in stond!

Hieronder een link naar het prototype (na het intro kan je op elke kamer klikken om in de 360 omgeving te komen):

https://micr.io/i/KTnhZ/nl/poppenhuis-totaal/

Voor de allereerste test heb ik een replica van het echte poppenhuis gebouwd samen met Martijn Brouwer en Adeline van Lier.